Tentoonstellingen

 

» 40 dagen / 40 werken - Luc Hoenraet
» Het Grootseminarie:
    een historisch pand en zijn bewoners - Hugo De Cnodder

40 dagen - 40 werken

    Luc Hoenraet

De materieschilder Luc Hoenraet (Aalst, 1941) is een vaste waarde onder de Vlaamse schilders. In veertig jaar tijd heeft hij een groot oeuvre tot stand gebracht, allemaal variaties op eenzelfde thema. Het basisvlak draagt telkens als een palimsest de sporen van vervlogen tekens, als een soort geheimschrift. De teksten zijn onleesbaar, maar hebben de kracht van graffiti-inscripties op eeuwenoude muren.

Boven op deze ambachtelijk-uitgevoerde achtergrondcomposities gaat Hoenraet krassen. Lijnen "verkruisen" zich wild of ordenend, hard of speels. Steeds terugkerend is de oervorm van het kruis als een mysterievol teken. In Hoenraets werk is het kruis tegelijkertijd een universeel beeld en een religieus symbool. De ingreep van de kunstenaar heeft alles te maken met 'overstijging'. Hoenraet wil met kruis- en lettertekens het onzegbare achter de zintuiglijke werkelijkheid weergeven. Met raffinement, sereniteit en poŽzie brengt de kunstenaar een sublimatie van de rauwe werkelijkheid. Hij leidt de kijker naar contemplatie, dieper peilend dan de schijnbare werkelijkheid van de evidente dingen. Zijn kruistekens (ook het diagonaal Andreaskruis) verwijzen indirect naar Christus, afwezig - aanwezig in tekenen en gebaren van de Veertigdagentijd. Zijn schilderijen zijn zovele etappes op weg naar het transcendente.

Hoenraet schept beelden van een andere werkelijkheid opgebouwd met de materialen die de aarde schenkt: donker gekleurde horizontale en verticale balken. Luc Hoenraet is ongetwijfeld een van de grootste sacraal bewogen kunstenaars. Ook een van de meest eenzame. In zijn mensenhart blijft een leegte, die naar elders uitkijkt, naar het absolute. Via het materie-schilderen wil hij tot rust komen. Onrustig is mijn hart tot het rust vindt in U (Augustinus), kenmerkt zijn kunst. Hoenraet is een schilder die zijn oeuvre bezaait met kruisen en krassen. Deze thematiek is hij zijn hele oeuvre trouw gebleven. Al zijn kruisen herken je als een "Hoenraetkruis". Teken van revolte tegen het menselijk lot.

De tentoonstelling in het Grootseminarie kan je vergelijken met een melodie. Elke noot vloeit voort uit de vorige en geeft kleur aan de volgende. De kruisvorm is de "basso contino". Soms klinkt die gedempt, soms heel luid. De rode draad doorheen de tentoonstelling is voor elke dag een kernzin uit de veertigdagenliturgie.
Curatoren zijn Fritz Timmermans en Mark Delrue
(uit: Ministrando 45 (2009/2) 130 - 131)

 

Praktisch

Google map
Grootseminarie Brugge
Potterierei 72
8000 Brugge


» Het Grootseminarie - Hugo De Cnodder |  ^  Top

Toegankelijk van 22 februari tot en met 8 april 2009;
van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijzen: € 3,00 volwassenen, € 1,00 kinderen tot en met 12 jaar.

 
Luc Hoenraet Luc Hoenraet Luc Hoenraet Luc Hoenraet Luc Hoenraet Luc Hoenraet Luc Hoenraet Luc Hoenraet

Luc Hoenraet